AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA
Kesätyöntekijämme kertovat - ohjaajana kehitysvammaisten lasten parissa


Kia oppi ohjaajan kesätyössään monia uusia asioita, kuten asiakkaiden kohtaamista ja kehitysvammaisten ihmisten kanssa toimimista. Hän koki työnsä merkitykselliseksi, koska sai olla osana asiakkaiden elämää.

Kesätyöntekijämme kertovat - Sairaanhoitajaopiskelija Sanna haki kokemusta kehitysvamma-alasta


Sairaanhoitajaopiskelija Sanna koki, että työ kehitysvammaisten ihmisten kanssa on arvokasta ja hän halusi itse päästä kokeilemaan työtä. Kesä lastenpalveluiden yksikössä oli onnistunut, ja hän pääsi toteuttamaan monipuolisesti niin hoito- kuin ohjaustyötäkin.

Kesätyöntekijämme kertovat - Sosionomi Niinalle karttui kokemusta kehitysvamma-alalta kesätöissä


Niina haki Rinnekodille kesätöihin ilman, että hänellä oli aiempaa kokemusta kehitysvamma-alalta. Asenne kuitenkin ratkaisi ja hän sai ensimmäisen oman alan kesätyöpaikan yhdestä yksiköstämme. Parasta työssä on hänen mielestään olleet onnistumiset asiakkaiden kanssa.

Työn merkityksellisyys näkyy asukkaan hymyssä


Lähihoitajat Minna Heinonen ja Milja Vanninen, ovat suuntautuneet vammaistyöhön opinnoissaan ja työskentelevät tällä hetkellä Rinnekodin Kaikurinteellä ohjaajina. Kehitysvammaisten parissa työskentelyyn Minna sai kipinän jo ennen opintoja, kun hän työskenteli Rinnekodilssa hoitoapulaisena. Milja puolestaan teki harjoittelun erityiskoulussa ja ihastui kehitysvammaisten henkilöiden aitouteen.

Minna on ehtinyt työskennellä opintojen jälkeen myös vanhusten ja lasten parissa. Paluu kehitysvammapuolelle oli arvovalinta. -Haluan työssäni antaa aikaa asiakkaalle ja olla aidosti läsnä hänen elämässään, pohtii Heinonen.

Ensimmäinen kuukausi voi olla uudelle työntekijälle haastava, etenkin jos ei ole lainkaan kokemusta kehitysvamma-alalta. Työ ja asukkaat kyllä opettavat, ja meillä on kattava perehdytys, pohtivat Heinonen ja Vanninen yhdessä. -Asukkaat voivat aluksi testata uutta ohjaajaa. Heidän luottamus pitää ansaita. Sitten kun heidän elämäänsä pääsee sisälle, on tämä työ todella antoisaa ja palkitsevaa, sanoo Heinonen. Työ vaatii tietynlaista jämäkkyyttä, positiivisuutta ja avoimuutta. Jokainen päivä on hyvin erilainen, vaikka asukkaiden vuoksi tietty rytmi ja rutiinit päivittäin toistuvatkin.

-Jos asukkaalla on esimerkiksi kommunikaatiohaasteita, kyllä siihen tovi menee, että oppii yhteisen tavan kommunikoida. Nyt tiedän jo melkein istuma-asennosta, että millä mielellä asukas on, Vanninen kertoo.

 

Aktiivista elämää omassa kotona

Kaikurinteellä asustaa monenikäistä väkeä, ja suurin osa käy työ- tai päivätoiminnoissa kodin ulkopuolella. -Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän eläkeläiset olisivat toimettomana kotona, sanoo Vanninen. Asukkaiden toiveet ja mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon niin arjessa kuin juhlan hetkinäkin. -Monet heistä nauttivat musiikista, ovat kiinnostuneita yhteiskunnan tapahtumista ja kirjallisuudesta sekä tykkäävät liikkua luonnossa. Ne huomioidaan toiminnassa. -Meillä on säännöllisesti lukupiirejä, joissa luemme selkokirjoja ja Selkosanomista uutisia. Ja Euroviisuja on jälleen seurattu tiiviisti, kertoo Vanninen keskiviikkoisen musiikkikerhon toiminnasta.

Kaikurinne sijaitsee rauhallisessa maalaisympäristössä. -Täältä on helppoa ja turvallista lähteä asukkaiden kanssa ulkoilemaan. Jokaisella on oma ohjaaja, jonka kanssa on mahdollista tehdä erilaisia asioita yksilöllisesti. Heinonen oli käynyt tänään asukkaan kanssa ostoksilla. Vanninen puolestaan oli käynyt viime viikolla läheisellä kiskalla syömässä makkaraperunat parin asiakkaan kanssa. -Mutta kotonakin on lupa vain olla ja rupatella asukaskavereiden kanssa, muistuttaa Heinonen. Kaikki lähtee asukkaan toiveista.

Ohjaajan työhön kuuluvat niin asukkaan aamu- ja iltatoimissa sekä ruokailussa avustaminen, lääkehoitoa, ruuanlaittoa, siivousta ja pyykinpesua. Mutta kaikista merkityksellisimpänä ohjaajan työssä Heinonen ja Vanninen pitävät juuri sitä, että saavat elää asukkaiden arjessa mukana ja toteuttaa asiakkaille merkityksellisiä, heidän toiveistaan lähteviä asioita.

 

Tutustu Kaikurinteeseen

 

Teksti ja kuvat: Taina Rönnqvist

Arki näyttää meiltä - Toimintakeskus Nyyttipuistossa työskennellään arvostavassa ilmapiirissä


Helsingin Alppikylässä sijaitsevan Toimintakeskus Nyyttipuiston ovelta katsottuna aamupäivä näyttää vauhdikkaalta. Päivän toiminnat ovat juuri alkamassa, kun viimeisetkin palvelunkäyttäjät saapuvat paikalle. Jokaista heistä tervehditään iloisesti ja ohjataan odottamaan päivän alkua.

Jokaisella ohjaajalla on ammatillisesti erilaisia vahvuuksia ja niiden annetaan näkyä arjessa. Esimerkiksi fysioterapeutti-ohjaajat pitävät ryhmää, joka on tällä kertaa lähtemässä myös palvelunkäyttäjien toiveesta käymään kuntosalilla. Paitsi ammatilliset ominaisuudet, myös mielenkiinnon kohteet vaikuttavat kunkin työntekijän työpäivään erilaisten toimintaryhmien muodossa.

On todella hyvä juttu työmotivaation kannalta, että meidän työntekijöiden kiinnostus jotain asiaa kohtaan otetaan täällä niin hyvin vastaan. Itse esimerkiksi vedän Biisipaja-ryhmää, jossa sävelletään, sanoitetaan ja myöskin kuvitetaan yhdessä palvelunkäyttäjien kanssa biisejä. Yhdessä soittamisesta ja laulamisesta saan itsekin energiaa, ohjaaja Matleena Myllyrinne.

Paitsi hyvä työmotivaatio, Nyyttipuiston työntekijöillä on myös kipinää kehittämiseen. Toimintakeskuksen työntekijät ottavatkin tunnettuja innokkuudesta ottaa pallo vastaan erilaisissa haasteissa ja kokeiluissa, sekä säätiön että ulkopuolisten toimijoiden mahdollistamana. Myös toimintakeskuksen sisällä erilaisia ideoita työstetään aktiivisesti ja toisten ideoita tsempataan.

- Vaikka arkea on eletty välillä paineessakin, työntekijöiden keskuudessa on aina vallinnut arvostava ilmapiiri ja ryhmähenki on kenties jopa vahvistunutkin. Meillä ei kysytä vaan autetaan, Myllyrinne pohtii.

Toimintaa seuratessa rento työilmapiiri on helposti aistittavissa. Työntekijät itse ylläpitävät sitä muun muassa spontaanisuudella – yhtäkkiä joku saattaa ehdottaa, että seuraava palaveri pidetäänkin nyyttärimeiningillä ja niin kokouspöytä notkuu tarjottavaa jos toistakin.

- Lisäksi joka toinen torstai pyrimme pitämään keskenämme vapaaehtoisen liikuntatuokion työpäivän jälkeen. Sekin on ollut kivaa, olla yhdessä työn rytmien ulkopuolella, Myllyrinne kertoo.

 

Martinpäivänä Rinnekoti palkitsee työyhteisöjä säätiön arvojen mukaisesta toiminnasta. Vuonna 2017 henkilökunta äänesti Toimintakeskus Nyyttipuiston "Vuoden Martiksi".

 

Teksti ja kuva: Johanna Haaga-Shrestha

Lisää tarinoita