AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTATyöntekijämme kertovat

Palveluesimies Taru Salmi: Vammaistyö tuntui heti omalta

Työni on hyvin vaihtelevaa, mikä tekeekin päivistäni niin mielenkiintoisia. Päiväni koostuvat muun muassa tiimipalavereista omien yksiköideni kanssa, asiakaspalavereista asumispalveluiden tai kuntien kanssa sekä yleisistä hallinnollisista tehtävistä. Lisäksi minulla on muutamia omia ryhmiä, joita vedän asiakkaille.

Tulin Rinnekotiin töihin ensimmäisen kerran kesätyöläisenä lukion jälkeen. Työ kehitysvammaisten henkilöiden parissa tuntui heti omalta. Päätin lähteä opiskelemaan alaa ammattikorkeakouluun, josta valmistuin vuonna 2012. Olen koulutukseltani sosionomi. Lisäksi olen käynyt Rinnekodin tarjoaman koulutuksen, jonka myötä valmistuin ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi.

Valmistumisen jälkeen työskentelin ensin Rinnekodin asumispalveluissa. Asumispalveluissa työskennellessäni olin hieman kriittinen työllistymistä ja osallisuutta edistäviä palveluja (TOT) kohtaan ­- halusin muuttaa asioita ja päästä vaikuttamaan niihin. Siirtymistä asumispalveluista TOT-palveluihin voidaan pitää yhtenä työurani käännekohtana. Yksikön vaihtaminen on ollut minulle loistava ratkaisu, täällä työskenteleminen on ollut hyvin opettavaista ja palkitsevaa. Ajoittain on päässyt myös pyörtämään omia ennakkokäsityksiä asioista. Toimin ensin Pitäjänmäellä toimintakeskus Kornetin esimiehenä ja sieltä siirryin Lakiston työtoimintaan puolitoistavuotta sitten. Nyt alaisuuteeni kuuluu Lakiston työtoimintojen ulko- ja sisätyötiimit eli puutarha, kierrätys- ja kuljetusryhmä, metsäryhmä, remonttiryhmä, nettipaja, verstas, tekstiili-ja käsityöpaja sekä kiertsi.

Työni on hyvin vaihtelevaa, mikä tekeekin päivistäni niin mielenkiintoisia. Päiväni koostuvat muun muassa tiimipalavereista omien yksiköideni kanssa, asiakaspalavereista asumispalveluiden tai kuntien kanssa sekä yleisistä hallinnollisista tehtävistä. Lisäksi minulla on muutamia omia ryhmiä, joita vedän asiakkaille.

Vahvuuksiini työpaikalla kuuluu palvelujärjestelmä- ja yhteiskuntaosaaminen, sekä myös näiden pohjalta tehtävä kehittäminen. Olen aina halunnut vaikuttaa asioihin ja kyseenalaistaa vanhoja käsityksiä. Viihdyn työssäni hyvin juuri sen takia, että pääsen kehittämään työtämme ja kokeilemaan uusia toimintatapoja.

Rinnekodista löytyy todella paljon osaamista ja täällä on hyvä henki. Jos kohtaan työssäni ongelmia, pystyn heti nimeämään monta ihmistä, keneltä voin pyytää apua. Täällä Lakistossa pidän myös siitä, että meillä on monen alan osaajia ja ihmisiä on paljon ympärillä. Yhteistyötä on todella helppo tehdä, kun ihmisiä näkee myös kasvotusten eikä tarvitse olla yhteydessä esimerkiksi pelkän sähköpostin välityksellä. Koen, että hyvä työyhteisö on avointa ja sieltä löytyy huumoriakin. Pidän myös tärkeänä, että kaikilla työyhteisön jäsenillä on selkeät perustehtävät - jokaisessa työssä on oltava osaamista omasta ammattialasta ja myös sosiaali- ja terveysalasta. Se luo työhön monimuotoisuutta sekä lisää työn merkityksellisyyttä.

Koen tällä hetkellä olevani unelmatyössäni, sillä pääsen jatkuvasti kehittämään, kokeilemaan ja vaikuttamaan omaan työkuvaani. Haluan aina painottaa ihmisille jatkuvan ihmettelyn tärkeyttä. Kehitysvamma-ala on murroksessa, joten Rinnekodissa on oikeasti mahdollisuus päästä vaikuttamaan asioihin, kehittämään toimintoja ja kokeilemaan uutta. Haluaisin myös kehottaa kaikkia tutustumaan asiakkaisiimme ja kuuntelemaan heidän tarinoitaan, sillä heidän takiaan me tätä työtä teemme.

Lisää tarinoita