AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTATyöntekijämme kertovat

Työn merkityksellisyys näkyy asukkaan hymyssä

Lähihoitajat Minna Heinonen ja Milja Vanninen, ovat suuntautuneet vammaistyöhön opinnoissaan ja työskentelevät tällä hetkellä Rinnekodin Kaikurinteellä ohjaajina. Kehitysvammaisten parissa työskentelyyn Minna sai kipinän jo ennen opintoja, kun hän työskenteli Rinnekodilssa hoitoapulaisena. Milja puolestaan teki harjoittelun erityiskoulussa ja ihastui kehitysvammaisten henkilöiden aitouteen.

Minna on ehtinyt työskennellä opintojen jälkeen myös vanhusten ja lasten parissa. Paluu kehitysvammapuolelle oli arvovalinta. -Haluan työssäni antaa aikaa asiakkaalle ja olla aidosti läsnä hänen elämässään, pohtii Heinonen.

Ensimmäinen kuukausi voi olla uudelle työntekijälle haastava, etenkin jos ei ole lainkaan kokemusta kehitysvamma-alalta. Työ ja asukkaat kyllä opettavat, ja meillä on kattava perehdytys, pohtivat Heinonen ja Vanninen yhdessä. -Asukkaat voivat aluksi testata uutta ohjaajaa. Heidän luottamus pitää ansaita. Sitten kun heidän elämäänsä pääsee sisälle, on tämä työ todella antoisaa ja palkitsevaa, sanoo Heinonen. Työ vaatii tietynlaista jämäkkyyttä, positiivisuutta ja avoimuutta. Jokainen päivä on hyvin erilainen, vaikka asukkaiden vuoksi tietty rytmi ja rutiinit päivittäin toistuvatkin.

-Jos asukkaalla on esimerkiksi kommunikaatiohaasteita, kyllä siihen tovi menee, että oppii yhteisen tavan kommunikoida. Nyt tiedän jo melkein istuma-asennosta, että millä mielellä asukas on, Vanninen kertoo.

 

Aktiivista elämää omassa kotona

Kaikurinteellä asustaa monenikäistä väkeä, ja suurin osa käy työ- tai päivätoiminnoissa kodin ulkopuolella. -Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän eläkeläiset olisivat toimettomana kotona, sanoo Vanninen. Asukkaiden toiveet ja mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon niin arjessa kuin juhlan hetkinäkin. -Monet heistä nauttivat musiikista, ovat kiinnostuneita yhteiskunnan tapahtumista ja kirjallisuudesta sekä tykkäävät liikkua luonnossa. Ne huomioidaan toiminnassa. -Meillä on säännöllisesti lukupiirejä, joissa luemme selkokirjoja ja Selkosanomista uutisia. Ja Euroviisuja on jälleen seurattu tiiviisti, kertoo Vanninen keskiviikkoisen musiikkikerhon toiminnasta.

Kaikurinne sijaitsee rauhallisessa maalaisympäristössä. -Täältä on helppoa ja turvallista lähteä asukkaiden kanssa ulkoilemaan. Jokaisella on oma ohjaaja, jonka kanssa on mahdollista tehdä erilaisia asioita yksilöllisesti. Heinonen oli käynyt tänään asukkaan kanssa ostoksilla. Vanninen puolestaan oli käynyt viime viikolla läheisellä kiskalla syömässä makkaraperunat parin asiakkaan kanssa. -Mutta kotonakin on lupa vain olla ja rupatella asukaskavereiden kanssa, muistuttaa Heinonen. Kaikki lähtee asukkaan toiveista.

Ohjaajan työhön kuuluvat niin asukkaan aamu- ja iltatoimissa sekä ruokailussa avustaminen, lääkehoitoa, ruuanlaittoa, siivousta ja pyykinpesua. Mutta kaikista merkityksellisimpänä ohjaajan työssä Heinonen ja Vanninen pitävät juuri sitä, että saavat elää asukkaiden arjessa mukana ja toteuttaa asiakkaille merkityksellisiä, heidän toiveistaan lähteviä asioita.

 

Tutustu Kaikurinteeseen

 

Teksti ja kuvat: Taina Rönnqvist

Lisää tarinoita