AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAVapaa aika - Yksilötarinat

Kehäkukka-projekti lisäsi tekemisen meininkiä

Kehäkukan asumisyksikön pöytien ympäriltä kuuluu sieltä täältä ihastelun kiljahduksia. Käynnissä on kolmivuotisen Kehäkukka-projektin päättäjäiset ja seinälle heijastuu muistoja menoista ja tekemisistä, kuten kaiken startanneesta Kreikan matkasta. Projektin muutkaan teemat – hyvä ruoka, liikunta ja musiikki – eivät jää epäselväksi.

Projekti käynnistyi aikanaan tahdosta lisätä asukkaiden osallisuutta ja hyvinvointia sekä samalla työntekijöiden hyvinvointia. Asukkaat olivatkin heti alusta lähtien mukana suunnittelemassa projektin sisältöä sekä lopuksi arvioimassa toteutusta.

Erilaisia osallistavia keinoja ja menetelmiä on monia, mutta Kehäkukassa toimivimmiksi koettiin työpajat monine menetelmineen. Hyväksi havaittuja toimintatapoja olivat muun muassa   pienryhmätyöskentely, kuvat ja kartat, tiedon etsiminen internetistä ja äänestys. Kehäkukassa on kymmenen asukasta, mutta projektin aikana huomattiin päätöksenteon olevan helpompaa, mikäli asioita pohdittiin ensin pienryhmissä tai kahden kesken ohjaajan kanssa.

- Näin varmistettiin, että kaikki asukkaat ovat ymmärtäneet eri vaihtoehtojen sisällön. Päätöksenteon kannalta haastavaa oli myös se, että useimmat asukkaamme eivät voi etsiä itse tietoa. Työpajoja valmisteltiin siksi etukäteen niin, että etsimme vaihtoehtoja muun muassa tulevista tapahtumista ja sitten niistä äänestettiin. Tässä kuvat olivat ehdoton apu, sillä vieraan asian saa siten ymmärrettävämpään muotoon. Monesti jätimme asian myös hautumaan ja palasimme päätöksentekoon myöhemmin, vastaava ohjaaja Hanna Koskensyrjä selittää havaintojaan.

Rohkeutta päätöksentekoon

Kehäkukassa tutuksi tulivat myös liikuntarastit, joiden avulla asukkaita motivoitiin lisäämään liikuntaa. Puolen tunnin liikuntasuorituksesta asukas sai rastin ja kun rasteja oli sovittu määrä, pääsi hän muiden tavoitteen saavuttaneiden asukkaiden kanssa palkintomatkalle esimerkiksi ravintolaan tai elokuviin.

- Liikunnan lisääminen koettiin meillä tarpeelliseksi. Asukkaat aktivoituivatkin muun muassa lenkkeilyssä, Koskensyrjä mainitsee.

Projektin loputtua monet asukkaat ovat todenneet, että arkeen on nyt tullut tekemisen meininkiä. Erityisen onnistuneeksi kaikki kokivat henkilökohtaiset asukaspäivänsä, jonka he saivat itse suunnitella ja toteuttaa ohjaajan kanssa.

Projektin edetessä huomattiin myös se, että asukkaat uskalsivat sanoa ei joillekin menoille.

- Aiemmin oli ehkä totuttu, että mennään kaikki yhdessä. Nyt kun asukkaat toivat entistä enemmän mielipidettään esille, tuli sieltä myös niitä, ettei haluta lähteä vaikkapa elokuviin. Tietenkin projektin aikana aktiviteetteja tuli enemmän, jolloin asukkaiden jaksaminenkin tuli vastaan, Koskensyrjä kertoo.

Tekeminen jatkuu

Projektia alusta lähtien seurannut omainen Hannu Teivaala on mielissään projektin aikaansaamista muutoksista asukkaissa. Alussa oli vaikea arvioida projektin vaikutusta, sillä jokaisella omaisella on kokemus ja näkemys vain omasta läheisestään.

- Kehitys on hienosti havaittavissa ja näiden itsenäisten aikuisten päätöksenteko on selkeästi vahvistunut. Tietenkin matkan varrella on ollut myös hetkiä, jolloin kaikki ei ole mennyt kuten oli suunniteltu, mutta tällaisten projektien jälkeen pohdinnat ovat erittäin tärkeitä. Kritiikin kautta asioita voidaan edelleen viedä eteenpäin, Teivaala tuumii.

Asukkaiden vanhempien yhdistys Kehäkukka ry hallinnoi projektiin myönnettyjä varoja, mutta omaisten näkemys on se, että monia asioita on mahdollista tehdä myös rajallisten resurssien puitteissa. Yhdistys on tukenut Kehäkukka-kodin asukkaiden virkistystoimintaa asumisyksikön perustamisesta alkaen.

- Kaikkia toimintamalleja voidaan tuulettaa ja toistuvia rutiineja muuttaa. Kehäkukka-projektissa on löydetty monia hyviä toimintamalleja, jotka eivät vaadi kummempia resursseja, hienoa että nämä jatkuvat projektin päättymisestä huolimatta, Teivaala päättää.

 

Teksti: Johanna Haaga-Shrestha
Kuvat: Kehäkukka-projekti

Lisää tarinoita