AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTAVapaa aika - Yksilötarinat

Special Olympics yhdistää urheilijoita ympäri maailman

Itävallassa järjestetään kehitysvammaisten Special Olympics –talvimaailmankisat ensi vuoden maaliskuussa. Suomesta kisoihin osallistutaan kaikkien aikojen suurimmalla joukkueella, 34 urheilijan voimin. Joukkueessa on mukana myös kaksi Rinnekodin asumispalveluissa asuvaa nuorta miestä, Kim Syrjäläinen ja Janne Matilainen.

Janne Matilainen on joukkueen ainoa edustaja lumilautailussa. Jo nuorena lumilautailun lajikseen löytänyt Janne on konkari Special Olympics –kisoissa, mitaleja on kertynyt kisoista niin USA:sta kuin Etelä-Koreastakin. 

Kim Syrjäläinen puolestaan kilpailee useammalle ehkä vieraammassa urheilulajissa, lumikenkäilyssä. Myös Kimillä on kokemusta talvimaailmankisoista Etelä-Koreasta neljän vuoden takaa, josta kotiintuomisena oli hopeamitali. Tuleviin Itävallan kisoihin hänellä on selkeä tavoite: mitali on saatava tälläkin kertaa. 

Lumikenkäilyssä juoksumatkat vaihtelevat 25 metristä 5 kilometriin. Kimin matkat ovat 100 ja 200 metriä ja lisäksi hän osallistuu 4 x 100 metrin viestiin. Kim kertoo salaisuutensa, millä aikoo lumikenkäillä voittoon. 

– Heti alusta on lähdettävä juoksemaan kovaa. Pitkät jalat auttavat siinä. Aluksi lumikengillä juokseminen oli vähän vaikeaa, mutta sen oppi nopeasti. Tasapainoa pitää olla, Kim kertoo.

Kim Syrjäläinen ei muista, miten päätyi ensimmäisen kerran kokeilemaan lumikenkäilyä. Sen oppiminen oli kuitenkin helppoa ja pitkistä jaloista on hyötyä lajissa.
Kim Syrjäläinen ei muista, miten päätyi ensimmäisen kerran kokeilemaan lumikenkäilyä. Sen oppiminen oli kuitenkin helppoa ja pitkistä jaloista on hyötyä lajissa.


Lähtölaukaus starttileiriltä 

Marraskuun loppupuolella koko maajoukkue kokoontui liikuntakeskus Pajulahteen starttileirille. Lajiharjoittelun lisäksi viikonloppu sisälsi muun muassa virallisten joukkuekuvien ottamisen ja saivatpa urheilijat itselleen myös pitkään odotetut viralliset kisa-asut ja -kassit.

Koska urheilijat tulevat ympäri Suomea, viikonlopun aikana oli tärkeä myös luoda yhteistä joukkuehenkeä. Sekä Kim että Janne kertovat, että tuntevat entuudestaan muita kilpailijoita melko hyvin, mutta yhdessä kilpailuun lähteminen on aina oma juttunsa ja tekee tilanteesta erityisen. 

– Eri lajit kilpailevat eri kaupungeissa, joten mekään emme ole Itävallassa samassa kaupungissa. Siellä kuitenkin tutustuu mukavasti myös muualta maailmasta tulleisiin kilpailijoihin, miehet kertovat ja toteavat odottavansa maaliskuun tuloa jo todella kovasti.

Reilussa hengessä

Lumikenkäilyjoukkueen valmentaja Mika Valavuori on tyytyväinen tämän vuoden joukkueeseensa. Ryhmässä on monta vuotta mukana olleita sekä lajia vaihtaneita urheilijoita. 

– Lumikenkäily on siitä mielenkiintoinen laji, että jos osaa kävellä, osaa lumikenkäillä. Juoksussa on muutama tekniikkajuttu, mikä pitää ottaa huomioon, mutta ne on helppo hallita. Käytämme harjoitteluun hieman painavampia lumikenkiä, varsinaisissa kisoissa ne eivät paina juuri tennareita enempää, Valavuori selkeyttää lumikenkäilyn välinepuolta. 

Kun Special Olympics -kilpailut alkavat, lajeissa järjestetään luokittelukisat, joissa selvitetään, millä tasolla kukin on. Osallistujat jaetaan sen perusteella divisioneihin, joista jokaisessa kilpaillaan erikseen kulta-, hopea- ja pronssimitaleista. Yhteensä Special Olympics -talvimaailmankisoihin osallistuu noin 2 700 urheilijaa ympäri maailman.

Lumikenkäilyjoukkue kokonaisuudessaan vasemmalta: Kim Syrjäläinen, Esa Peltonen, Sami Korhonen, Aleksi Timonen ja Elisa Aronen.
Lumikenkäilyjoukkue kokonaisuudessaan vasemmalta: Kim Syrjäläinen, Esa Peltonen, Sami Korhonen, Aleksi Timonen ja Elisa Aronen.

Teksti | Johanna Haaga-Shrestha 
Kuvat | Johanna Haaga-Shrestha ja Mika Valavuori

Artikkeli on julkaistu alun perin Rinneviestissä 4/2016.
 

Lisää tarinoita