12.8.2019

Toimintakeskus Jaakkolassa nauretaan ja viihdytään

Toimintakeskus Jaakkolassa Keravalla arki on käynnistynyt lomien jälkeen hieman eri tavalla kuin muissa Rinnekodin yksiköissä. Muutto uusiin tiloihin Kultasepänkadulle on vaatinut ja vaatii aikaa totuttautumiselle ja paikkojen järjestäytymiselle, mutta jo nyt on selvää, että uusi ympäristö on toimintakeskukselle parasta juuri nyt.

Toimintakeskus Jaakkolan miesohjaaja heittää sydämenmallista tyynyä asiakkaalle

Tyyny lentää huoneen poikki asiakkaalta toiselle tai ohjaajalle ja nauru kajahtaa ilmaan, kun tyyny tipahtaakin maahan. Toimintakeskus Jaakkolassa on käynnissä sisäliikuntaryhmä juuri auenneen toimintakeskuksen aistimonivammaisten asiakkaiden puolella. Uudet tilat on jaettu kahdeksi puoleksi, ja pääsääntöisesti autismikirjon asiakkaat ovat toisella puolella ja aistimonivammaiset henkilöt toisella puolella. Toimintaa kuitenkin toteutetaan kaikkien kanssa yhdessä asiakkaiden tarpeet ja toiveet huomioiden – kuten nyt esimerkiksi liikun-tatuokiossa mukana on asiakkaita kummaltakin puolelta.

Jaakkolan työntekijät ovat tehneet paljon sen eteen, että toimintakeskuksen tilat ovat asiakkaille toimivat, mieluisat ja ennen kaikkea turvalliset. Isoin muutos itse muuttamisen lisäksi on palveluyksikön johtaja Mari Kataviston ja erityisohjaaja Reeta Huurinaisen mielestä toimintakeskukseen levittäytynyt tyyneys. Aistiympäristö on selvästi parantunut liikkeen ja melun vähennyttyä.

– Aiemmissa tiloissa vikkelät autismin kirjon asiakkaat ja isoilla pyörätuoleilla liikkuneet asiakkaat toimivat yhteisissä tiloissa, jolloin ympäristö oli täynnä aistiärsykkeitä ja jotkin päivät saattoivat olla hyvinkin hektisiä. Asiakkaille se loi kuormitusta ja ohjaajan työssä se näkyi jatkuvana valppautena, Huurinainen toteaa.

– Työntekijät ovat todenneet, että meidän mottomme voisi olla ”ei kiire minnekään”. Ja hyvin osuva se onkin. Nyt kun toimintaympäristö on selvästi rauhoittunut, pystymme aiempaa paremmin keskittymään yhdessäoloon ja kommunikointiin sekä asiakkaiden syvempään ymmärtämiseen, jatkaa Katavisto.

Tarpeen mukaan muokkautuva toimintakeskus

Toimintakeskukseen rakentuu pikkuhiljaa muun muassa aistihuone ja musiikkihuone. Musiikkihuoneesta paikkansa löytää todennäköisesti myös kitara, jonka asiakkaat halusivat mukaan vanhasta toimintayksiköstä.

– Asiakkaamme saivat olla mukana muuttoprosessissa ja jokainen esimerkiksi sai kertoa, mitkä tavarat ainakin haluavat löytyvän uusista tiloista. Kitara oli yksi niistä, Katavisto kertoo.

Lippispäinen asiakas istuu riippukeinussa musta kitara sylissään

Jaakkolassa on nyt 15 asiakasta, mutta isompien tilojen myötä myös asiakasmäärää voidaan lisätä aina 25 asiakkaaseen. Huurinainen ja Katavisto kertovat, että nykyiset toimintaryhmät ja tilat on suunniteltu siten, että ne palvelisivat nykyisten asiakkaiden toiveita.

– Henkilökuntamme on hyvin avointa pienryhmien toiminnan sisältöjen muokkaamiselle asiakkaiden tarpeiden mukaan. On ollut hieno huomata, miten hyvä draivi meillä täällä tällä hetkellä on päällä. Ei ole päivää, etteikö asiakkaamme ja työntekijät nauraisi, Katavisto ja Huurinainen kertovat.

Aiheeseen liittyvät