Lapsi- ja perhepalvelut, Helsinki

Omakoti Sofia

Kenelle: 18-29 -vuotiaille nuorille kehitysvammaisille henkilöille, myös haastavan käyttäytymisen ja autismi-kirjon asiakkaille. Yksikkö toimii myös jälkihuollon yksikkönä 18-21 -vuotiaille nuorille.

Sijainti: Helsingin Malminkartanossa lähellä juna-asemaa Kuntoutussäätiön tiloissa.

Omakoti Sofia on olemassa nuoria asukkaitaan varten ja yksikkö onkin nuoren oma koti. Asumisenharjoitteluyksikössä harjoitellaan aktiivisesti ja suunnitellusti taitoja omaa elämää varten. Asiakkaillamme on itsenäinen kyky liikkumiseen ohjatusti mahdollisesti pienin apuvälinein, koska tilat eivät ole esteettömät kaikilta osin. Yksikössä asumisen aikana on tavoitteena kartoittaa minkälainen pitkäaikainen asumispaikka olisi nuorelle hyvä jatkossa. Asumisharjoittelu suunnitellaan jokaisen asiakkaan yksilöllisen tuen tarpeen pohjalta, yhteistyössä asiakkaan sekä hänen lähiverkostonsa kanssa kunnioittaen nuoren itsemääräämisoikeutta.

Toimipisteen tiedot

Omakoti Sofia - Pakarituvantie 4-5 00410 Helsinki

044 746 5707

palveluyksikön johtaja (ark. 8-16)

040 670 4880

Arjen taitojen harjoittelua

Jokaisella asiakkaallamme on oma huone, jossa on lisäksi oma kylpyhuone. Oman huoneensa asiakkaat saavat sisustaa haluamallaan tavalla. Yksiköllä on yksi iso yhteinen tila ja yksi pienempi yhteinen tila. Molemmissa yhteisissä tiloissa on keittiöt ruoanvalmistusmahdollisuuksineen sekä televisio, sohva ja ruokapöydät. Lisäksi pienemmän yhteisen tilan yhteydessä on pyykkihuone, jossa asiakkaat voivat pestä ja kuivata pyykkiä. Asiakkailla on yksikössä mahdollisuus pestä ja kuivata pyykkiä kahdessa eri pesuhuoneessa. Lisäksi käytössä on siivouskomero, josta näppärästi löytyvät kaikki siivoukseen tarvittavat välineet.
Kuntoutussäätiön tiloissa on mahdollista pelata biljardia ja käydä kuntosalilla. Myös liikuntasali on meillä käytössä isojen saunojen kera. Kiinteistöllä on sisäpiha, jossa kesällä on mm. puutarhakalusteet ja oma pieni kanala muutamalla kanalla. Yksikön läheisyydessä on myös puistoalue sekä jalkapallokenttä. Lisäksi 100 metrin päässä on viherpuistoalue. Yksikön pihapiirin siisteydestä vastaa Kuntoutussäätiö. Apteekki, kauppa ja kirjasto ovat vain 500m päässä aseman läheisyydessä ja Kuntoutusäätiön kulmalta lähtee bussi Kamppiin. Käytämme myös Jaatisen tiloja hyödyksemme erilaisiin virikkeisiin.

Ymmärrystä nuoren itsenäistymisvaiheeseen

Yksikössä on aina henkilökuntaa läsnä ja valtava ymmärrys itsenäistymisvaiheessa olevan nuoren itsemääräämisoikeuteen ja sitä tukevaan ohjaukseen. Omakoti Sofiassa voimme opetella yhdessä olemista niin että ketään ei kiusata eikä arvostella. Ollaan yhdessä ja opetellaan normaalin asumisen sääntöjä. Asukas voi silti olla oma persoonansa ja toteuttaa myös omia tarpeita ja harrastuksia. Sosiaalinen kanssa käyminen on suurin asia, josta nuoret nauttivat.
Ohjaajamme ovat reippaita ja rohkeita. He ovat moniammatillisia erilaisilla taustoilla: on lähihoitajia, yhteisöpedagogia, sosionomia ja sairaanhoitajaa.

Omakoti Sofia

Pakarituvantie 4-5, Helsinki