Asumisen tuen palvelut, Espoo

Omakoti Sofia

Kenelle: 18-29 -vuotiaille nuorille, joilla lievä tai keskivaikea kehitysvamma ja/tai autismikirjon piirteitä. Yksikkö toimii myös jälkihuollon yksikkönä 18-25 -vuotiaille nuorille.

Sijainti:  Espoon Matinkylässä hyvien kulkuyhteyksien varrella, lähellä Iso-Omenan ostoskeskusta.

Omakoti Sofia on 22-paikkainen yksikkö, jossa itsenäistä asumista harjoitellaan suunnitellusti ja tavoitteellisesti.  Asumisharjoittelu suunnitellaan jokaisen asiakkaan yksilöllisen tuen tarpeen pohjalta, yhteistyössä asiakkaan sekä hänen lähiverkostonsa kanssa kunnioittaen nuoren itsemääräämisoikeutta. Yhteistyössä kartoitetaan myös tulevaa asumismuotoa ja tuen tarvetta.

Jokaisella nuorella on oma asunto ja tilava kylpyhuone. Asunnot ovat kalustamattomia ja nuoret saavat sisustaa oman kotinsa haluamallaan tavalla. Yhteiskäytössä on lisäksi mukava olohuone, keittiö, kodinhoitohuone, oleskelusyvennyksiä sekä lasitettu parveke. Yksikön omien tilojen lisäksi talon pohjakerroksessa on käytössä runsaat varastotilat ja neljännessä kerroksessa sijaitsee kaikkien talon toimijoiden yhteiskäytössä olevat saunatilat, kokoustilat ja kattoterassi. Kaikki tilat ovat esteettömiä ja kerrosten välillä pääsee kulkemaan hissillä.

Nuorten mielestä:

Omakoti Sofiassa on turvallista asua ja ohjaajat ovat mukavia.

Parasta ovat yhteiset mökkikeissit ja retket.

Toimipisteen tiedot

Omakoti Sofia - Pyyntitie 5 02230 Espoo

044 746 5707

palveluyksikön johtaja (ark. 8-15)

040 1906460

 

Omavalvontasuunnitelma
Omakoti Sofia

Täällä on hyvä ja turvallista asua

Omakoti Sofian arki pohjautuu jokaisen nuoren yksilöllisen arjen tukemiseen, jossa huomioidaan päivän kulku, kuten esimerkiksi päivätoiminta, koulu, vertaistukiryhmät sekä kotityöt.

Jokaiselle nuorelle tehdään yksilöllisesti oma viikko-ohjelma, johon merkitään myös yksikön yhteiset toiminnat kuten saunavuorot, sohvapalaverit ja toiminnalliset tuokiot. Lisäksi yksikössä tehdään retkiä nuorten toiveiden mukaisesti spontaanisti. Nuorillamme voi olla myös henkilökohtainen avustaja, kaveritoimintaa tai erilaisia jälkihuollon tukitoimia, jotka lisäävät nuoren aktiivisuutta omassa arjessa.

Omakoti Sofiassa huomioidaan kalenterivuoden juhlapyhät, esimerkiksi yhdessä nuorten kanssa koristelemalla tilat kunkin juhlan mukaan ja valmistamalla perinteisiä ruokia. Nuoret voivat kutsua omaisia ja läheisiä kyläilemään koska vain, erillisiä vierailuaikoja ei ole. Nuoret voivat esimerkiksi järjestää syntymäpäiväjuhlat omaisilleen. Omaiselle järjestetään myös jouluna puurojuhlat sekä keväällä yhteinen kevättapaaminen.

Tukea nuoren itsenäistymisvaiheeseen

Omakoti Sofiassa asuvilla nuorilla on toiminnallista kykyä, mutta nuorten arjessa esiintyy psyykkisesti haastavaa käyttäytymistä tai autismikirjon haasteita ja siksi he tarvitsevat jokapäiväistä ohjauksellista tukea selviytyäkseen arjen haasteista. Nuoren diagnosointi saattaa myös vielä olla kesken, mutta tuen tarve on tunnistettu ja yksikkö auttaa arvioinnissa yhteistyössä psykiatrian, päihde- ja kehitysvammapoliklinikoiden kanssa. Asiakkailla on usein heikentyneet taidot kommunikointiin, mutta hän saa viittomien, kuvien ja kommunikaattorin avulla apua viestimiseen.

Henkilöstö on moniammatillista ja koostuu pääosin lähihoitajista, sairaanhoitajasta ja sosionomeista. Osaamista löytyy mm. aikuissosiaalityöstä, lastensuojelu- ja jälkihuoltotyöstä, vammaisalasta sekä mielenterveys- ja päihdetyöstä. Kokemusta löytyy myös mm. haastavasta käytöksestä, vaihtoehtoisista kommunikointimenetelmistä ja psykoterapeuttisesta työskentelystä. Lisäksi yksiköstä löytyy ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen omaavaa henkilöstöä.

Omakoti Sofia

Pyyntitie 5, Espoo, Suomi