AJANKOHTAISTA BLOGIT OTA YHTEYTTÄ ANNA PALAUTETTA

Selkeästi seksistä (2016-2017)

Seksuaalisuus on tärkeä osa myös kehitysvammaisen ihmisen elämää varhaislapsuudesta vanhuuteen. Kehitysvammaisilla henkilöillä on monenlaisia seksuaalisuuteen liittyviä erityishaasteita ja seksuaalisuuteen sekä seksuaaliterveyteen liittyvä tietämys on usein puutteellista.

Selkeästi seksistä -projektissa tehtiin selkokielistä seksuaalikasvatusmateriaalia ammattilaisille sekä puheeksiottamisen tueksi läheisille, jotta seksuaaliterveyskasvatus voidaan kohdentaa jokaisen yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi. Projekti on päättynyt helmikuussa 2017 ja sen rahoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

 


Työkaluja selkeään seksuaalikasvatukseen 

on ammattilaisille tarkoitettu sähköinen materiaali seksuaaliterveystietämyksen ja tuen arviointiin. Sen on valmistanut psykologi Niina Luhtala ja seksuaalineuvoja Ulla Kärnä, kuvat Virpi Liinoja.

Voit ladata ammattilaismateriaalin tästä käyttöösi.

 

Puheeksiottomateriaali

on suunniteltu keskustelun tueksi arkeen. Lähihenkilö (esimerkiksi vanhemmat, avustajat, ohjaajat jne.) voivat tämän materiaalin avulla kerrata ja keskustella kehitysvammaisen henkilön kanssa hänelle ajankohtaisista ja tärkeistä seksuaaliterveyteen liittyviä asioista.

Materiaali (pdf-tiedostoina) on vapaasti ladattavissa alla olevista linkeistä.

>> Ohje puheeksiottomateriaalin käyttöön

Puheeksiottokorttien aihealueita ovat
Keho ja kehitys
Turvataidot
Terveys ja puhtaus
Ihmissuhteet
Seksi

 

Yhtaistyössä: