25.8.2021

Tutustu Unelmamaisema-muraalitaiteeseen virtuaalisesti

Unelmamaisema on yhteisöllinen taideteos Rinnekodin Lakiston alueen rakennusten seinäpinnoissa. Muraaliteoksen suunnitteluun ja valmistukseen ovat osallistuneet Lakiston työllistymisen ja osallisuuden palveluiden asiakkaat ja ohjaajat projektin taiteellisen johtajan, yhteisötaiteilija Petri Laukkasen johdolla. Teokseen voi tutustua paikan päällä Espoon Lakistossa tai nyt julkaistun virtuaalikierroksen kautta.

Katso virtuaaliesittely Unelmamaisemasta alta olevalta videolta.

Taideprojekti alkoi keväällä 2020 ja teos valmistui elokuussa 2021. Muraaliteosten suunnittelu ja valmistus sisälsi monia eri työvaiheita. Aluksi pidettiin yhteisiä suunnittelu- ja luonnostelutyöpajoja, joihin halukkaat asiakkaat pääsivät osallistumaan. Suunnittelutyöpajojen jälkeen Petri Laukkanen koosti asiakkaiden luonnosten ja ideoiden pohjalta lopulliset suunnitelmat muraaliteoksista.

Lisäksi teokseen suunniteltiin keraamisia yksityiskohtia, jotka on valmistettu Rinnekodin kädentaitopaja Taitoliinassa. Keraamisten osien suunnittelun ja valmistuksen ohjaustyöstä on vastannut erityisohjaaja Kaisa Lahti.

”Savi on pehmeää ja kivan tuntuista. Kädet tulivat vähän likaisiksi, mutta ei se haitannut,” kertoo keraamisia osia valmistamassa ollut asiakasi.

”Savea heiteltiin, kaulittiin, muotoiltiin, leikattiin, poltettiin, lasitettiin ja taas poltettiin. Siinä oli monta vaihetta,” jatkaa toinen asiakas.

Säiden suosiessa muraalien maalaaminen kohteisiin aloitettiin toukokuussa 2021. Muraalien maalaus sisälsi useita eri työvaiheita aina kivijalkojen pesemisestä keraamisten osien liimaamiseen. Asiakkaat pääsivät kokeilemaan erilaisia maalaustekniikoita, joista yhdeksi suosikiksi nousi sabluunamaalaus. Lisäksi muraalia maalattiin pensseleillä, teloilla sekä spraymaaleilla.

”Olin mukana maalaamassa Martintalon seinää. Se oli kivaa, en ole aiemmin maalannut seinää,” kuvaili eräs asiakas maalaustöiden lomassa.

Lisätty todellisuus tuo uuden ulottuvuuden muraaliteokseen

Muraaliteoksiin on luotu lisättyä todellisuutta, jota voi tarkastella oman nettiyhteydessä olevan älylaitteen avulla. Lisätty todellisuus herättää maalauksen eloon tuoden siihen uuden ulottuvuuden liikkuvan kuvan ja äänen muodossa. Lisätyn todellisuuden tarinat sekä äänimaailmat on suunniteltu ja toteutettu Rinnekodin Kulttuuriryhmässä. Lisätyn todellisuuden tarinoiden ja äänimaailman suunnittelun ja toteutuksen ohjaustyöstä on vastannut ohjaaja Mari Möttö.

”Muraalin ääniä oli kiva tehdä. Teimme lintujen ääniä,” kertoo äänien äänitykseen osallistunut asiakas.

Teos kannustaa kokeilemaan ja tutkimaan ympäristöä eri aistein sekä löytämään muraaleista mielenkiintoisia yksityiskohtia. Teos on moniulotteinen ja sitä voi tarkastella niin läheltä kuin kaukaa.

”Seinä on nyt paljon kauniimman näköinen, kun on kaloja ja kukkia. Ei ole tyhjä ja autio.”

Lataa tästä linkistä Unelmamaisema-teosten kartta ja ohjeet lisätyn todellisuuden kokemiseen.

Aiheeseen liittyvät