11.5.2020

Työkokeilun kautta uudelle alalle

Tommi Joki halusi aloittaa työkokeilujakson Nummelan K-Citymarketissa huhtikuun alusta, vaikka koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi moni asia oli muutoksessa. Nyt reilun kuukauden harjoittelun jälkeen hän kokee ratkaisun olleen oikea. Työhönvalmentaja Paula Koskelainen-Nordberg kertoo koronan vaikuttaneen yleisesti työhönvalmennuksen asiakkaisiin, mutta näkee hetkessä myös tilaa uusille mahdollisuuksille.

Antti-Jussi Kivi ja Tommi Joki tutkivat tuotteita maitohyllyn edessä

Kauppias Antti-Jussi Kivi (vas.) toteaa Tommi Joen oppineen nopeasti työtehtäviä Nummelan K-Citymarketilla.

– Hevosta ei pitäisi vaihtaa kesken ratsastuksen, mutta minun tilanteessani se oli oikeastaan pakko. Olen opiskellut hoiva-avustajaksi ja ollut töissä päiväkodilla. Mutta koska siellä minulla ei ole koulutukseni vuoksi mahdollista työllistyä palkkatöihin, piti lähteä hakemaan toista vaihtoehtoa, Joki kertoo siitä, miten päätyi työkokeiluun kaupan alalle.

Joen tehtäviin K-Citymarketissa kuuluu hyllytystehtävät maitohyllyllä. Uusiakin tehtäviä hän on päässyt hieman kokeilemaan, kuten tuotteelle uuden hyllypaikan luomista ja pumppukärryn käyttöä. Neljän tunnin harjoittelupäivät kuluvat hujauksessa, joskus jopa niin, että kelloa ei ehdi katsoa.

Nummelan K-Citymarketin kauppias Antti-Jussi Kivi on ollut tyytyväinen työkokeilijansa työpanokseen ja oppimiskykyyn. Kaupassa töihin pääsee parhaiten kiinni töitä tekemällä eikä poikkeusta tehty nytkään.

– Työhön lähdettiin tutustumaan ihan konkreettisesti maitohyllyä hoitamalla. Tommilla on ollut hyvä asenne ja tahto oppia ja sovitut hommat on tulleet tehdyiksi. Hyllytyshommat vaativat keskittymistä, mutta kuitenkin myös asiakkaiden huomiointia ja sen puolen Tommi on sisäistänyt hyvin, Kivi kertoo.

– Työkokeilun alku on aina intensiivisin vaihe, koska silloin tulee paljon uusia asioita nopealla tahdilla. Työkokeilun onnistumisen kannalta on arvokasta, että mukana prosessissa on myös työhönvalmentaja. Ulkopuoliset eivät välttämättä ymmärrä, miten kovaa työtä kaupassa työskentelevät tekevät ja minkälaista muutoksen sietämistä se esimerkiksi vaatii, Kivi jatkaa.

Soveltuvuus tehtävään ei ole itsestäänselvyys

Työhönvalmentaja Paula Koskelainen-Nordberg oli valmennettavansa mukana kaupalla kaksi ensimmäistä viikkoa, seuraillen ja auttaen uuteen ympäristöön totuttautumisessa. Koskelainen-Nordberg kertoo prosessin olevan samanlainen lähes poikkeuksetta jokaisessa työkokeilussa.

– Työkokeilu on aina asiakkaan tavoitteita tukeva ja sillä selvitetään hänen kyvykkyytensä tiettyyn tehtävään. Me työhönvalmentajat haluamme, että asiakkaat saavat parhaat mahdolliset eväät työkokeiluun ja että kaikki lähtee sujumaan hyvin. Siksi tukikin on runsaampaa alkuvaiheessa, Koskelainen-Nordberg kertoo.

– On selvää, että kukaan ei voi oppia kaikkia tehtäviä heti, mutta siksi työkokeilussa oppimiselle onkin annettu aikaa. Lähtökohtaisesti työkokeilut kestävät 3-6 kuukautta ja niiden tavoitteena on palkkatyö. Joskus voidaan kuitenkin tulla siihen tulokseen, että työkokeilu pitää syystä tai toisesta keskeyttää, kun soveltuvuutta tehtävään ei olekaan, Koskelainen-Nordberg jatkaa.

Rinnekodin työhönvalmennuksen asiakkaiden elämään koronan aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut esimerkiksi siten, että työkokeilu- tai kesätyöpaikkoja ei ole ollut järkevä lähteä hakemaan tai jos on, niin hieman eri alalta kuin aiemmin on ehkä ajateltu. Muuttuneessa tilanteessa pitäisi pystyä myös miettimään uusin tavoin.

– Ravintola-alalle haluavat ovat aika lailla huonossa tilanteessa, mutta uusiakin avauksia voisi syntyä osatyökykyisten työrintamalla. Niitä pitää vain aktiivisesti kartoittaa, Koskelainen-Nordberg toteaa.

Motivaatio kohdillaan

Poikkeustilanne ei ole vaikuttanut Joen työkokeiluun Nummelan K-Citymarketilla juuri mitenkään ja siksi hän kokee olleen hyvä päätös aloittaa työkokeilu nyt. Vaikka työkokeilu on vasta alkutaipaleella, on Joki huomannut viihtyvänsä kaupanalalla.

– Motivaatiota minulta ei ainakaan puutu ja työtehtävät ovat mieluisia. Jos siis kaikki menee hyvin, niin täällä olen vielä kesälläkin, Joki naurahtaa.

Aiheeseen liittyvät