25.11.2021

Uudet tuttavat ja päivien sisällöt piristävät loppuvuotta Toimintakeskus Kartanonhaassa

Toimintakeskus Kartanonhaka muutti loppukesästä Helsingin Ruskeasuolta Pitäjänmäelle ja samalla Kornetin työhönvalmennus sulautui osaksi Toimintakeskus Kartanonhaan toimintaa. Syksy on tuonut monia uusia asioita niin asiakkaille kuin työntekijöillekin. Asiakkaat kokevat, että uudet tuttavat ja sisällöt päiviin ovat tuoneen mukavaa vaihtelua.

Nainen ripustaa halloween koristetta ikkunan eteen.

Zeineb tykkää askartelusta ja kädentöistä ja on iloinen, että nyt uudessa Toimintakeskus Kartanonhaassa on päässyt tekemään sitä enemmän.

Zeineb ja Markus tapasivat ensimmäisen kerran toisensa elokuun alkupuolella uudistuneessa Toimintakeskus Kartanonhaassa. Paitsi toisensa, samoihin aikoihin he saivat päiviinsä kymmeniä uusia kasvoja, joista on syksyn mittaan tullut läheisiä tuttavia. Henkilöitä, joiden kanssa vietetään aikaa ja tehdään erilaisia aktiviteetteja päiväaikaisessa toiminnassa.

Ilman jännitystä ei tutustuminen kuitenkaan sujunut, mutta onneksi ohjaajat olivat tehneet huolellisen suunnitelman, jonka mukaan uudet ihmiset tulivat pikkuhiljaa tutummiksi.

”Alkuun meillä oli paidassa kiinni nimilappu, jotta nimet tulivat tutuksi. Niin asiakkailla kuin ohjaajillakin. Ihan juttelemalla tutustuimme, piti vain rohkeasti mennä toisen luo”, Zeineb muistelee.

”Vähän jännitti aluksi. Onneksi oli myös muut samassa tilanteessa. Kaikki ovat kuitenkin mukavia ja yhdessä tässä olemme”, Markus jatkaa.

Positiivisella asenteella ja uusien asioiden tuomalla energialla sekä Zeineb että Markus toteavat Kartanonhaan asiakkaiden olevan yhtä porukkaa. Markus itse asiassa uskoo nyt läpikäydystä muutoksesta olevan hyötyä, kun hänen asumisyksikkönsä muuttaa uusiin tiloihin ja totuttautuminen uuteen kotiin on edessä.

”Sitäkin on tässä jo vähän ehtinyt miettiä”, Markus naurahtaa.

Monipuolista tekemistä jokaiseen päivään

Sekä Zeineb että Markus kertovat pitävänsä musiikista ja viihtyvätkin Toimintakeskus Kartanonhaan musiikkipainotteisissa ryhmissä. Musiikin lisäksi Zeineb kertoo tykkäävänsä askartelusta, jota on muutoksen myötä päässyt tekemään enemmän.

”Uusi tilanne toi myös monia uusia ryhmiä toimintaan. Me itse saamme päättää, mihin ryhmiin päivien aikana osallistumme ja on kiva, että nyt on enemmän valinnanvaraa. Esimerkiksi kuuntelemme uusia selkokielellä, mitä en ole aiemmin tehnyt”, Zeineb kertoo.

Henkilö tekee muistiinpanoja keltaiselle paperille pöydän äärellä.

Asiakaskokouksissa Markus on tottunut olemaan kirjaajana- Hän tekeekin tarkkaan muistiinpanoja käsitellyistä asioista.

Markusta puolestaan kiinnostaa myös aistit ja avaruus. Vaikka päivät sujuvatkin mukavasti erilaisten aktiviteettien parissa, muistaa Markus todeta, että yksi tärkeä osa päivää on myös rentoutuminen ja kavereiden kanssa oleminen ja jutustelu.

”Ulkoilemaan en ole vielä lähtenyt täällä Pitäjänmäellä. Ehkä jossain vaiheessa menen siihenkin ryhmään, jotta näen, mitä kaikkea täällä ympäristössä onkaan”, Markus toteaa.

Aiheeseen liittyvät