6.4.2022

Vammaisten henkilöiden omaishoitajille helpotusta Porissa

Vammaisten henkilöiden omaishoitajille on tarpeen saada ajoittain hengähdystauko, kolme vuorokautta kuukaudessa määrittelee laki. Poriin avattu Saarni tarjoaa asumisen tuen palveluja vammaisille ja vammautuneille aikuisille Porin Karjarannassa. Ympärivuorokautisen, tehostetun asumispalvelun lisäksi Saarnissa on tarjolla lyhytaikaista asumispalvelua, esimerkiksi omaishoidon vapaiden ajaksi. Suomessa on 350 000 omaishoitajaa, joista noin 70% on naisia. Omaishoitajaliitto uutisoi viime vuoden puolella, että koronapandemia on näkynyt rajusti omaishoitajien jaksamisessa. Saarnin tilapäishoidon paikat tuovat helpotusta erityisesti Satakunnan alueen omaishoitajille, joilla on vammaisia omaishoidettavia.

Kaksi naista on valoisassa ruokasalissa.

Valoisassa ja viihtyisässä ruokasalissa tarjoillaan maukasta kotiruokaa.

Omaishoitaja elää arkea hoidettavan kanssa

”Omaishoitoon liittyy aina elämänmuutos, jonka perheenjäsenen sairastuminen tai vammautuminen aiheuttaa. Omaishoito vaikuttaa koko perheen elämään, sillä arki hoidettavan, rakkaan läheisen kanssa on väistämättä raskasta. Kun tilapäishoitopaikasta tulee tuttu, on mukava hengähtää, kun tietää että läheisen päivittäisiin tarpeisiin osataan vastata”, sanoo Saarnin yksikönjohtaja Sanna Mäkelä.

Saarnissa tilapäishoidon paikkoja on 5 ja hoitojaksot, niiden kesto ja sisällöt suunnitellaan yksilöllisesti. ”Tavoite on tottakai, että myös tilapäishoitoon tuleva henkilö kokee hoitojakson miellyttävänä lomana kotiarjestaan. Meillä panostetaan yhteisöllisyyteen”, Mäkelä jatkaa.

Pitkäaikaisen asumisen tuen palveluissa Saarnissa on yhteensä 15 asiakaspaikkaa. Tilapäishoidon asiakkaat pääsevät mukaan asukaskokouksissa suunniteltuihin aktiviteetteihin.

Huone, jossa sänky, hylly ja jalkalamppu.

Saarnissa on viisi tilapäishoitoon tarkoitettua huonetta. Intervallijaksot antavat omaishoitajalle omaa aikaa.

Miten asiakkaaksi?

Asiakkaaksi Saarniin ympärivuorokautisen palveluasumiseen tullaan oman kotikaupungin myöntämän ostopalvelusopimuksen mukaisesti tai itsemaksavana asiakkaana. Lyhytaikaiseen asumispalveluun, esimerkiksi omaishoidon vapaiden ajaksi, tullaan joko kotikaupungin myöntämän ostopalvelusopimuksen mukaisesti tai itsemaksavana asiakkaana.

Aiheeseen liittyvät