25.3.2020

”Yhdistyimme toiminnan ansiosta”

Espoon Mäkkylässä olevan taiteilijatalon ulko-ovilla vinkui tuuli. Taksikyyti toisensa jälkeen purki lastinsa sisäänkäynnille, josta jännittävää ramppia pitkin päästiin laskeutumaan taiteilijatalon keittiöön. Hetken päästä viisi taiteilijaparia istui kuvisluokassa ja odotti valppain mielin, että Jenny Eräsaaren pitämä kuviskurssi alkaisi.

Kaksi henkilö maalaa paperille pöydän äärellä

Kuviskurssi oli tarkoitettu vapaaehtoiselle ja hänen kehitysvammaiselle ystävälleen. Kurssilla oli kolme tapaamista ja ideana oli tutkia, miten vuorovaikutusta voi rakentaa ja pitää yllä yhteisen tekemisen avulla.

Ensimmäisellä kerralla maalattiin valolla. Jenny kertoi, että valomaalaus on valokuvausta, jossa kuvataan niin, että kamera ehtii tallentaa valon liikkeen. Pöydällä oli kasassa erilaisia valolähteitä – valosormuksia, taskulamppuja ja välkkyviä valotikkuja. Sillä välin, kun Jenny kuvasi taiteilijapareja pimeässä huoneessa, toiset voivat suunnitella ja harjoitella valomaalausta puhelimeen asennetun valomaalausapplikaation avulla.

Toisella kerralla kuvisluokassa tehtiin monotypiamaalauksia. Ensin levitettiin akryyliväriä gellilevyn päälle. Värin päälle laitettiin paperi, jolloin väri siirtyi siihen. Sitten Jenny opetti, miten tehdään sapluunoita ja miten niiden avulla voidaan jatkaa maalaamista.

Käsin kirjoitettu ja piirretty ohje käsityölle.

Kolmannella kerralla tavattiin Kornetintiellä työhönvalmennuksen tiloissa, sillä tarkoitus oli maalata digitaalisesti Yeti-tabletilla. Sillä välin, kun toiset digimaalasivat, muut kokosivat taideteoksia portfolioiksi. Jokainen sai mukaansa ikioman muiston kuviskurssilta.

Vaihteleva ohjelma tuntui vapaaehtoisista kiinnostavalta. Ohjattu tekeminen helpotti yhdessäoloa ja eri tekniikoiden kokeilu ja opastus niihin antoivat kivoja vinkkejä yhdessäoloon. Yksi vapaaehtoinen kertoi, että hän sai paljon uusia taitoja. Toinen kertoi, että kaveruus kehitysvammaisen ihmisen kanssa oli uutta ja kommunikointi tuntui hankalalta. Nyt hän koki, että hän ja hänen kehitysvammainen kaverinsa olivat yhdistyneet toiminnan ansiosta ja alkoivat ymmärtää toisiaan. Yksi vapaaehtoinen iloitsi, että molemmat saivat omat portfoliot mukaansa ja kertoi jatkavansa yhdessä taideharrastusta.

Kaksi naishenkilöä katsovat kuva-albumista kuvia.

Teksti ja kuvat: Maija Rimpiläinen
Ohje: Jenny Eräsaari

 

Aiheeseen liittyvät